Class 6 Science | Chapter 6 | MCQ

MCQ | NCERT Class 9 Science | Chapter 6: Materials Around Us

Q1. What are materials?

(a) Substances from which objects are made
(b) Only living things
(c) Only liquids
(d) Only metals

Answer: (a) Substances from which objects are made

Q2. Which of the following is a material?

(a) Wood
(b) Chair
(c) Table
(d) Book

Answer: (a) Wood

Q3. Which of the following objects is mainly made of wood?

(a) Wooden ruler
(b) Glass tumbler
(c) Iron nail
(d) Plastic bottle



Answer: (a) Wooden ruler

Q4. Why are objects made from different materials?

(a) Different materials have different properties
(b) All materials have exactly the same properties
(c) Materials cannot be changed
(d) Objects do not have any properties

Answer: (a) Different materials have different properties



Q5. Which property of a material tells us whether it allows light to pass through it?

(a) Hardness
(b) Transparency
(c) Solubility
(d) Magnetism

Answer: (b) Transparency

Q6. Which of the following is transparent?



(a) Clear glass
(b) Wooden board
(c) Cardboard
(d) Metal sheet

Answer: (a) Clear glass

Q7. Which of the following is opaque?

(a) Clear glass
(b) Clean water
(c) Wooden block
(d) Air

Answer: (c) Wooden block

Q8. A material through which some light can pass but objects cannot be seen clearly is called

(a) transparent
(b) translucent
(c) opaque
(d) magnetic

Answer: (b) translucent

Q9. Which of the following is an example of a translucent material?

(a) Butter paper
(b) Clear glass
(c) Wooden plank
(d) Iron sheet

Answer: (a) Butter paper

Q10. Which of the following materials is generally hard?

(a) Iron
(b) Cotton
(c) Sponge
(d) Wool

Answer: (a) Iron

Q11. Which of the following is generally soft?

(a) Cotton
(b) Iron
(c) Steel
(d) Stone

Answer: (a) Cotton

Q12. What happens when some substances are placed in water?

(a) They may dissolve or remain undissolved
(b) They always disappear permanently
(c) They always float
(d) They always sink

Answer: (a) They may dissolve or remain undissolved

Q13. A substance that dissolves in water is called

(a) soluble
(b) insoluble
(c) opaque
(d) magnetic

Answer: (a) soluble

Q14. Which of the following is soluble in water?

(a) Sugar
(b) Sand
(c) Stone
(d) Sawdust

Answer: (a) Sugar

Q15. Which of the following is insoluble in water?

(a) Salt
(b) Sugar
(c) Sand
(d) Lemon juice

Answer: (c) Sand

Q16. When a substance dissolves in water, the resulting mixture is called a

(a) solution
(b) solid
(c) metal
(d) crystal only

Answer: (a) solution

Q17. Which of the following liquids mixes completely with water?

(a) Cooking oil
(b) Kerosene
(c) Vinegar
(d) Wax

Answer: (c) Vinegar

Q18. Which of the following does not mix with water?

(a) Sugar solution
(b) Salt solution
(c) Cooking oil
(d) Lemon juice

Answer: (c) Cooking oil

Q19. Materials that are attracted by a magnet are called

(a) magnetic materials
(b) transparent materials
(c) soluble materials
(d) soft materials

Answer: (a) magnetic materials

Q20. Which of the following is a magnetic material?

(a) Iron
(b) Wood
(c) Glass
(d) Paper

Answer: (a) Iron

Q21. Why is glass commonly used for making windows?

(a) It allows light to pass through
(b) It is always magnetic
(c) It dissolves in water
(d) It is completely opaque

Answer: (a) It allows light to pass through

Q22. Why is wood commonly used for making furniture?

(a) It is generally strong and can be shaped
(b) It dissolves easily in water
(c) It is transparent
(d) It is attracted strongly by magnets

Answer: (a) It is generally strong and can be shaped

Q23. Which of the following shows that materials have different properties?

(a) Glass allows light to pass through while wood does not
(b) All materials behave in exactly the same way
(c) All materials dissolve in water
(d) All materials are attracted by magnets

Answer: (a) Glass allows light to pass through while wood does not

Q24. Which of the following is the best reason for grouping materials?

(a) To study and compare their properties easily
(b) To make all materials identical
(c) To change their colour
(d) To increase their weight

Answer: (a) To study and compare their properties easily

Q25. Which statement about materials is correct?

(a) Materials have different properties and are selected according to their uses
(b) All materials have the same properties
(c) Every material can be used for every purpose
(d) Materials cannot be grouped based on their properties

Answer: (a) Materials have different properties and are selected according to their uses

Satyam Kharwar is a teacher and the owner of NotesWave.in, providing simple, NCERT-aligned study materials for Classes 6–12.

Leave a Comment