Class 6 Science | Chapter 2 | MCQ

MCQ | NCERT Class 9 Science | Chapter 2: Diversity in the Living World

Q1. What does biodiversity refer to?

(a) Only the number of plants in an area
(b) The variety of plants and animals in a region
(c) Only the number of animals in an area
(d) The variety of rocks in a region

Answer: (b) The variety of plants and animals in a region

Q2. Which of the following is an example of diversity in nature?

(a) All birds having the same colour
(b) Different plants and animals having different features
(c) All plants having the same height
(d) All animals living in the same habitat

Answer: (b) Different plants and animals having different features

Q3. Why do we group plants and animals?

(a) To make them identical
(b) To organise them based on similarities and differences
(c) To change their characteristics
(d) To reduce their number



Answer: (b) To organise them based on similarities and differences

Q4. The method of arranging things into groups based on their common features is called

(a) adaptation
(b) grouping
(c) habitat
(d) biodiversity

Answer: (b) grouping



Q5. Which of the following is used to group plants?

(a) Colour of the sky
(b) Features of roots, stems, leaves and flowers
(c) Size of the soil particles
(d) Temperature of the air only

Answer: (b) Features of roots, stems, leaves and flowers

Q6. Plants can be grouped into herbs, shrubs and trees mainly on the basis of their



(a) height, stem type and branching pattern
(b) colour of flowers only
(c) number of fruits only
(d) smell of leaves only

Answer: (a) height, stem type and branching pattern

Q7. Which of the following is generally a small plant with a soft stem?

(a) Herb
(b) Tree
(c) Shrub
(d) Coconut tree

Answer: (a) Herb

Q8. Which type of plant generally has a hard and woody stem and branches near the base?

(a) Herb
(b) Shrub
(c) Grass
(d) Moss

Answer: (b) Shrub

Q9. Which of the following is generally characterised by a tall, hard and woody stem?

(a) Herb
(b) Shrub
(c) Tree
(d) Grass

Answer: (c) Tree

Q10. What is venation in leaves?

(a) Arrangement of roots in the soil
(b) Arrangement of veins in a leaf
(c) Arrangement of flowers on a plant
(d) Arrangement of fruits on a branch

Answer: (b) Arrangement of veins in a leaf

Q11. Which type of venation is generally found in the leaves of monocot plants?

(a) Reticulate venation
(b) Parallel venation
(c) Circular venation
(d) Irregular venation

Answer: (b) Parallel venation

Q12. Which type of venation is generally found in the leaves of dicot plants?

(a) Parallel venation
(b) Reticulate venation
(c) Circular venation
(d) Spiral venation

Answer: (b) Reticulate venation

Q13. Which type of root system is generally found in monocot plants?

(a) Taproot
(b) Fibrous root
(c) Aerial root only
(d) Storage root only

Answer: (b) Fibrous root

Q14. Which type of root system is generally found in dicot plants?

(a) Fibrous root
(b) Taproot
(c) Floating root
(d) Prop root only

Answer: (b) Taproot

Q15. Plants can also be grouped as monocots and dicots based on the number of

(a) leaves
(b) flowers
(c) cotyledons in their seeds
(d) roots

Answer: (c) cotyledons in their seeds

Q16. Which of the following is a feature generally associated with monocot plants?

(a) Taproot and reticulate venation
(b) Fibrous roots and parallel venation
(c) Taproot and parallel venation
(d) Fibrous roots and reticulate venation

Answer: (b) Fibrous roots and parallel venation

Q17. Which of the following is an example of an aquatic habitat?

(a) Desert
(b) Forest
(c) Ocean
(d) Grassland

Answer: (c) Ocean

Q18. Plants and animals that live on land are said to live in

(a) aquatic habitats
(b) terrestrial habitats
(c) marine habitats only
(d) freshwater habitats only

Answer: (b) terrestrial habitats

Q19. Which of the following is a terrestrial habitat?

(a) Ocean
(b) Pond
(c) Forest
(d) River

Answer: (c) Forest

Q20. Plants and animals that live in water are said to live in

(a) terrestrial habitats
(b) aquatic habitats
(c) desert habitats
(d) mountain habitats

Answer: (b) aquatic habitats

Q21. Which animal can live both on land and in water?

(a) Goat
(b) Frog
(c) Camel
(d) Lion

Answer: (b) Frog

Q22. The special features that enable plants and animals to survive in a particular region are called

(a) habitats
(b) adaptations
(c) biodiversity
(d) grouping

Answer: (b) adaptations

Q23. Why does a fish have a streamlined body and fins?

(a) To help it move through water
(b) To help it climb trees
(c) To help it walk on land
(d) To help it fly

Answer: (a) To help it move through water

Q24. Which of the following is an adaptation of a cactus that helps it survive in a desert?

(a) Thick and fleshy stem
(b) Broad and thin leaves
(c) Large floating leaves
(d) Soft and weak stem

Answer: (a) Thick and fleshy stem

Q25. What can happen when the habitat of plants and animals is damaged?

(a) Biodiversity always increases
(b) Plants and animals may lose their homes, food and other resources
(c) All animals move to the same habitat
(d) Plants and animals become identical

Answer: (b) Plants and animals may lose their homes, food and other resources

Satyam Kharwar is a teacher and the owner of NotesWave.in, providing simple, NCERT-aligned study materials for Classes 6–12.

Leave a Comment