Class 7 Science MCQ | Chapter 9

Class 7 Science MCQ | Chapter 8Class 7 Science MCQ | Chapter 10

NCERT Class 7 Science MCQ | Chapter 9: Life Processes in Animals

1. Which of the following is an important life process in animals?

(A) Nutrition
(B) Digestion
(C) Respiration
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above

2. What is nutrition?

(A) The process of obtaining and using nutrients by an organism
(B) The process of removing waste only
(C) The process of breathing only
(D) The process of movement only

Answer: (A) The process of obtaining and using nutrients by an organism

3. Why do animals need food?

(A) To obtain energy and nutrients for growth, repair and other life processes
(B) Only to increase body weight
(C) Only to maintain body temperature
(D) Only to produce water



Answer: (A) To obtain energy and nutrients for growth, repair and other life processes

4. Which organ begins the process of digestion in humans?

(A) Mouth
(B) Stomach
(C) Small intestine
(D) Large intestine

Answer: (A) Mouth



5. What is the main function of teeth?

(A) Breaking and chewing food
(B) Absorbing nutrients into the blood
(C) Producing bile
(D) Removing waste from the body

Answer: (A) Breaking and chewing food

6. What is the role of saliva in digestion?



(A) It helps moisten food and begins the digestion of starch
(B) It absorbs all nutrients
(C) It produces bile
(D) It removes undigested food

Answer: (A) It helps moisten food and begins the digestion of starch

7. Which organ receives food after it is swallowed?

(A) Stomach
(B) Lungs
(C) Liver
(D) Large intestine

Answer: (A) Stomach

8. What happens to food in the stomach?

(A) It is churned and mixed with digestive juices
(B) It is converted directly into blood
(C) It is stored permanently
(D) It is removed from the body immediately

Answer: (A) It is churned and mixed with digestive juices

9. Which organ is mainly responsible for the absorption of digested nutrients?

(A) Small intestine
(B) Stomach
(C) Oesophagus
(D) Mouth

Answer: (A) Small intestine

10. What is the main function of the large intestine?

(A) Absorption of water from undigested food
(B) Digestion of all proteins
(C) Production of oxygen
(D) Absorption of all digested nutrients

Answer: (A) Absorption of water from undigested food

11. Which organ produces bile?

(A) Liver
(B) Stomach
(C) Pancreas
(D) Small intestine

Answer: (A) Liver

12. What is the main function of bile in digestion?

(A) It helps in the digestion of fats
(B) It digests starch directly
(C) It absorbs water
(D) It breaks down bones

Answer: (A) It helps in the digestion of fats

13. What is respiration?

(A) The process by which energy is released from food
(B) The process of chewing food
(C) The process of removing undigested food
(D) The process of absorbing water

Answer: (A) The process by which energy is released from food

14. Which gas is required for aerobic respiration?

(A) Oxygen
(B) Nitrogen
(C) Carbon dioxide
(D) Hydrogen

Answer: (A) Oxygen

15. Which gas is produced as a major waste product during aerobic respiration?

(A) Carbon dioxide
(B) Oxygen
(C) Nitrogen
(D) Hydrogen

Answer: (A) Carbon dioxide

16. Which organs are mainly responsible for breathing in humans?

(A) Lungs
(B) Kidneys
(C) Stomach
(D) Liver

Answer: (A) Lungs

17. What happens when we inhale?

(A) Air enters the lungs
(B) Air leaves the lungs
(C) Food enters the stomach
(D) Blood leaves the body

Answer: (A) Air enters the lungs

18. What happens when we exhale?

(A) Air moves out of the lungs
(B) Air enters the lungs
(C) Food enters the mouth
(D) Oxygen is produced by the lungs

Answer: (A) Air moves out of the lungs

19. Why does our breathing rate usually increase during exercise?

(A) The body needs more oxygen and produces more carbon dioxide
(B) The body stops using energy
(C) The lungs stop working normally
(D) The body needs less oxygen

Answer: (A) The body needs more oxygen and produces more carbon dioxide

20. What is the main function of blood in the human body?

(A) Transporting substances such as oxygen, nutrients and wastes
(B) Digesting food inside the stomach
(C) Producing food
(D) Removing all oxygen from the body

Answer: (A) Transporting substances such as oxygen, nutrients and wastes

21. Which component of blood carries oxygen?

(A) Red blood cells
(B) White blood cells
(C) Platelets
(D) Plasma only

Answer: (A) Red blood cells

22. What is the main function of the heart?

(A) Pumping blood throughout the body
(B) Digesting food
(C) Producing urine
(D) Absorbing nutrients from food

Answer: (A) Pumping blood throughout the body

23. Which organs remove many dissolved waste substances from the blood?

(A) Kidneys
(B) Lungs
(C) Stomach
(D) Small intestine

Answer: (A) Kidneys

24. Which of the following is a major function of the kidneys?

(A) Filtering blood and removing wastes in the form of urine
(B) Pumping blood
(C) Digesting starch
(D) Absorbing oxygen from food

Answer: (A) Filtering blood and removing wastes in the form of urine

25. Why are different life processes important for animals?

(A) They work together to keep the organism alive, growing and functioning
(B) They are needed only during childhood
(C) They perform exactly the same function
(D) They are required only when an animal is sleeping

Answer: (A) They work together to keep the organism alive, growing and functioning

Satyam Kharwar is a teacher and the owner of NotesWave.in, providing simple, NCERT-aligned study materials for Classes 6–12.

Leave a Comment