Class 7 Science MCQ | Chapter 4

Class 7 Science MCQ | Chapter 3Class 7 Science MCQ | Chapter 5

NCERT Class 7 Science MCQ | Chapter 4: The World of Metals and Non-metals

1. Which of the following is a metal?

(A) Iron
(B) Sulphur
(C) Carbon
(D) Oxygen

Answer: (A) Iron

2. Which of the following is a non-metal?

(A) Copper
(B) Aluminium
(C) Sulphur
(D) Iron

Answer: (C) Sulphur

3. Which property is generally associated with metals?

(A) Lustre
(B) Dull appearance
(C) Poor electrical conductivity
(D) Brittleness



Answer: (A) Lustre

4. What is the ability of metals to be beaten into thin sheets called?

(A) Ductility
(B) Malleability
(C) Sonority
(D) Hardness

Answer: (B) Malleability



5. What is the ability of metals to be drawn into wires called?

(A) Malleability
(B) Ductility
(C) Sonority
(D) Lustre

Answer: (B) Ductility

6. Which of the following metals is commonly used for making electrical wires?



(A) Copper
(B) Sulphur
(C) Carbon
(D) Phosphorus

Answer: (A) Copper

7. Why is copper suitable for making electrical wires?

(A) It is a good conductor of electricity
(B) It is a poor conductor of electricity
(C) It is very brittle
(D) It is a non-metal

Answer: (A) It is a good conductor of electricity

8. Which of the following is generally a good conductor of heat?

(A) Copper
(B) Wood
(C) Plastic
(D) Rubber

Answer: (A) Copper

9. Which property of metals allows them to produce a ringing sound when struck?

(A) Malleability
(B) Sonority
(C) Ductility
(D) Solubility

Answer: (B) Sonority

10. Which of the following is generally brittle in its solid form?

(A) Metals
(B) Non-metals
(C) All metals
(D) All liquids

Answer: (B) Non-metals

Class 7 Science MCQ | Chapter 3Class 7 Science MCQ | Chapter 5

11. Which of the following is a non-metal that exists as a solid at room temperature?

(A) Sulphur
(B) Mercury
(C) Copper
(D) Aluminium

Answer: (A) Sulphur

12. Which metal is liquid at room temperature?

(A) Iron
(B) Copper
(C) Mercury
(D) Aluminium

Answer: (C) Mercury

13. Which of the following is a common use of aluminium?

(A) Making utensils and packaging materials
(B) Making rubber erasers
(C) Making wooden furniture
(D) Making paper

Answer: (A) Making utensils and packaging materials

14. Why are metals commonly used for making cooking utensils?

(A) They generally conduct heat well
(B) They are always poor conductors of heat
(C) They cannot withstand heating
(D) They are non-metals

Answer: (A) They generally conduct heat well

15. Which of the following metals is commonly used for making jewellery?

(A) Gold
(B) Sodium
(C) Calcium
(D) Magnesium

Answer: (A) Gold

16. Which property makes gold suitable for making jewellery?

(A) Lustre and ability to be shaped
(B) Brittleness
(C) Poor appearance
(D) Very low melting point

Answer: (A) Lustre and ability to be shaped

17. Which of the following is an important use of iron?

(A) Making tools and machines
(B) Making food items
(C) Making paper
(D) Making rubber

Answer: (A) Making tools and machines

18. Which of the following is a characteristic of most metals?

(A) They are generally lustrous
(B) They are always gases
(C) They are always brittle
(D) They are poor conductors of electricity

Answer: (A) They are generally lustrous

19. Which of the following is a characteristic of most non-metals?

(A) They are generally poor conductors of electricity
(B) They are always shiny
(C) They are always malleable
(D) They are always ductile

Answer: (A) They are generally poor conductors of electricity

20. Which non-metal is commonly used in pencils in the form of graphite?

(A) Carbon
(B) Sulphur
(C) Oxygen
(D) Nitrogen

Answer: (A) Carbon

21. Which of the following is an exception among non-metals because it conducts electricity?

(A) Graphite
(B) Sulphur
(C) Phosphorus
(D) Oxygen

Answer: (A) Graphite

22. What happens when metals are exposed to air and moisture for a long time?

(A) Some metals may undergo corrosion
(B) All metals turn into gases
(C) Metals always become stronger
(D) Metals stop reacting completely

Answer: (A) Some metals may undergo corrosion

23. Which process causes iron objects to develop a reddish-brown coating?

(A) Rusting
(B) Melting
(C) Freezing
(D) Evaporation

Answer: (A) Rusting

24. Which of the following can help protect iron from rusting?

(A) Painting
(B) Keeping it wet
(C) Scratching its surface
(D) Exposing it continuously to moist air

Answer: (A) Painting

25. Which statement correctly describes metals and non-metals?

(A) Metals generally show properties such as lustre, malleability and good electrical conductivity, while non-metals generally do not
(B) All metals and non-metals have exactly the same properties
(C) All non-metals are good conductors of electricity
(D) Metals are always gases at room temperature

Answer: (A) Metals generally show properties such as lustre, malleability and good electrical conductivity, while non-metals generally do not

Class 7 Science MCQ | Chapter 3Class 7 Science MCQ | Chapter 5

Satyam Kharwar is a teacher and the owner of NotesWave.in, providing simple, NCERT-aligned study materials for Classes 6–12.

Leave a Comment