Class 7 Science MCQ | Chapter 5

Class 7 Science MCQ | Chapter 4Class 7 Science MCQ | Chapter 6

NCERT Class 7 Science MCQ | Chapter 5: Changes Around Us: Physical and Chemical

1. Which of the following is a physical change?

(A) Melting of ice
(B) Burning of paper
(C) Rusting of iron
(D) Curdling of milk

Answer: (A) Melting of ice

2. Which of the following is a chemical change?

(A) Cutting paper
(B) Melting wax
(C) Burning wood
(D) Dissolving sugar in water

Answer: (C) Burning wood

3. What is a physical change?

(A) A change in which a new substance is not formed
(B) A change in which a new substance is always formed
(C) A change that can occur only by heating
(D) A change that occurs only in living organisms



Answer: (A) A change in which a new substance is not formed

4. What is a chemical change?

(A) A change in which one or more new substances are formed
(B) A change in which only the shape changes
(C) A change in which only the size changes
(D) A change that can always be reversed

Answer: (A) A change in which one or more new substances are formed



5. Which of the following is an example of a reversible change?

(A) Melting of ice
(B) Burning of paper
(C) Rusting of iron
(D) Cooking food

Answer: (A) Melting of ice

6. Which of the following is generally an irreversible change?



(A) Folding a paper
(B) Melting ice
(C) Burning paper
(D) Freezing water

Answer: (C) Burning paper

7. What happens when ice is heated?

(A) It changes into water
(B) It changes into a new substance
(C) It becomes permanently damaged
(D) It changes directly into soil

Answer: (A) It changes into water

8. Which type of change occurs when water freezes into ice?

(A) Physical change
(B) Chemical change
(C) Biological change
(D) Nuclear change

Answer: (A) Physical change

9. Which of the following is a change in which the shape of a substance changes but its composition remains the same?

(A) Physical change
(B) Chemical change
(C) Combustion
(D) Rusting

Answer: (A) Physical change

10. Which of the following is evidence that a chemical change may have occurred?

(A) Formation of a new substance
(B) Change in shape only
(C) Change in size only
(D) Change in position only

Answer: (A) Formation of a new substance

11. Which of the following is an example of rusting?

(A) Formation of a reddish-brown coating on iron
(B) Melting of iron
(C) Cutting an iron rod
(D) Bending an iron wire

Answer: (A) Formation of a reddish-brown coating on iron

12. What is required for rusting of iron to occur?

(A) Oxygen and moisture
(B) Only sunlight
(C) Only carbon dioxide
(D) Only heat

Answer: (A) Oxygen and moisture

13. Which of the following can help prevent rusting of iron?

(A) Painting the iron surface
(B) Keeping iron in moist air
(C) Scratching the surface
(D) Washing it continuously with water

Answer: (A) Painting the iron surface

14. Which of the following is a chemical change that commonly occurs during cooking?

(A) Formation of new substances in food
(B) Cutting vegetables into pieces
(C) Changing the shape of a plate
(D) Melting ice

Answer: (A) Formation of new substances in food

15. Which of the following is a physical change?

(A) Breaking a glass object into pieces
(B) Burning a wooden stick
(C) Rusting of iron
(D) Digestion of food

Answer: (A) Breaking a glass object into pieces

16. Which statement about physical changes is correct?

(A) No new substance is usually formed
(B) A completely new substance is always formed
(C) They can never be reversed
(D) They occur only at high temperatures

Answer: (A) No new substance is usually formed

17. Which statement about chemical changes is correct?

(A) One or more new substances are formed
(B) Only the shape of a substance changes
(C) The original substance always remains unchanged
(D) They are always reversible

Answer: (A) One or more new substances are formed

18. What happens when a piece of paper is torn into smaller pieces?

(A) It undergoes a physical change
(B) It undergoes a chemical change
(C) A new substance is formed
(D) It becomes a different chemical element

Answer: (A) It undergoes a physical change

19. What happens when paper is burned?

(A) New substances such as ash and gases are formed
(B) Only the size of the paper changes
(C) The paper can easily be changed back into its original form
(D) No new substance is formed

Answer: (A) New substances such as ash and gases are formed

20. Which of the following pairs contains only physical changes?

(A) Melting ice and tearing paper
(B) Burning paper and rusting iron
(C) Cooking food and burning wood
(D) Curdling milk and rusting iron

Answer: (A) Melting ice and tearing paper

21. Which of the following pairs contains only chemical changes?

(A) Burning paper and rusting iron
(B) Melting ice and freezing water
(C) Cutting paper and folding cloth
(D) Breaking glass and dissolving sugar

Answer: (A) Burning paper and rusting iron

22. Why is dissolving sugar in water generally considered a physical change?

(A) No new substance is formed and the sugar can be recovered
(B) A completely new substance is formed
(C) Sugar burns during the process
(D) Water changes into a gas

Answer: (A) No new substance is formed and the sugar can be recovered

23. Which of the following is an example of a chemical change in living organisms?

(A) Digestion of food
(B) Cutting hair
(C) Blinking of eyes
(D) Changing body position

Answer: (A) Digestion of food

24. A student observes bubbles and a temperature change when two substances are mixed. What might this indicate?

(A) A chemical reaction may have occurred
(B) Only the shape has changed
(C) The substances have simply been moved
(D) No change has occurred

Answer: (A) A chemical reaction may have occurred

25. Which statement best distinguishes physical and chemical changes?

(A) A physical change generally does not form a new substance, whereas a chemical change results in the formation of one or more new substances
(B) Physical and chemical changes are exactly the same
(C) A physical change always forms a new substance
(D) A chemical change only changes the shape of a substance

Answer: (A) A physical change generally does not form a new substance, whereas a chemical change results in the formation of one or more new substances

Class 7 Science MCQ | Chapter 4Class 7 Science MCQ | Chapter 6

Satyam Kharwar is a teacher and the owner of NotesWave.in, providing simple, NCERT-aligned study materials for Classes 6–12.

Leave a Comment